Porsuk
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
Familya: Mustelidae
Alt familya: Melinae
Cins: Meles
Tür: M. meles
İkili adlandırma
Meles meles
(Linnaeus, 1758)
Dağılımı

Porsuk (Meles meles), sansargiller (Mustelidae) familyasından Avrasya'da dağılmış bir eteneli memeli türü.

Kuzey yarıkürede Asya ve Avrupa'nın belirli kısımlarında yaşayan, boyu 90 cm'yi, ağırlığı 20 kg'ı bulabilen, sırtı açık sarımsı-kurşuni, karın kesimi kestane rengi, bacakları ve karnının altı siyah renkli usta bir kazıcı olan porsuk, yeraltı tünellerinden oluşan karmaşık labirentler, odalar kazar. Hepçil bir hayvandır. Yuvasından geceleri çıkarak mantarlar, böcekler, küçük meyveler ve balla beslenir. Eskiden sert kıllarından giysi fırçası ve resim fırçası yapımında yararlanılmıştır.

Ayrıca bakınız

Porsuk


Kaynakça

  1. ^ "Porsuklar-Meles meles". Türkiye Yaban Hayatı. 3 Ekim 2025 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2025. 
  2. ^ "Porsuk". Erişim tarihi: 2 Ekim 2025. Arşivlenmesi gereken bağlantıya sahip kaynak şablonu içeren maddeler (link)